Tiainen palasi motocrossin SM-osakilpailuvoittajaksi

Siilinjärven Vesaa edustava Santtu Tiainen palasi motocrossin MX1-luokan SM-osakilpailuvoittajaksi kahden vuoden tauon jälkeen kotikilpailussaan sunnuntaina. MX2-luokassa juhli Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen ja alle 15-vuotiaissa Hyvinkään Moottorikerhon Sampo Rainio.

Tiainen loukkasi nilkkansa vakavasti loppuvuodesta 2015, ja hän oli kilparadoilta sivussa kuluvaan kauteen saakka. Sunnuntaina Tiainen ajoi Siilinjärvellä MX1-luokan toisen SM-osakilpailun avauserässä toiseksi ja voitti kakkoserän, mikä toi ykköstilan yhteistuloksissa. Edellisen kerran Tiainen juhli SM-osakilpailuvoittoa alkukaudesta 2015.

- Huhhuh, onpas tunteikasta voittaa. Tietenkin jo se on hienoa, että vihdoin voitin kotiradallani. Isommaksi asian tekee se, että takana on niin suuria vastoinkäymisiä loukkaantumisen takia, ja toinen nilkkani on nykyään jäykistetty, Tiainen puki tuntojaan sanoiksi.

- Lisäksi voitto tuli ihan ajamalla, vaikka Erki Kahrolla olikin ongelmia. Kun pääsin toisessa erässä kärkeen, kontrolloin tapahtumia.

Myös kahdella muulla palkintokorokesijalla nähtiin loukkaantumisten jäljiltä kärkipaikoille palanneita ajajia. Helsingin Moottorikerhon moninkertainen Suomen mestari Toni Eriksson kärsi viime kauden lopulla pitkään aivotärähdyksen jälkioireista, ja oli nyt Siilinjärvellä toinen. Puolustava Suomen mestari Aki Manninen kävi puolestaan polvileikkauksessa talvella, ja ajoi Siilinjärvellä kolmanneksi.

SM-kauden avauksen voittanut virolainen Erki Kahro voitti ensimmäisen erän, mutta keskeytti toisen ollen yhteistuloksissa seitsemäs. Kahro säilytti SM-sarjan kärkipaikkansa, mutta Tiainen nousi pisteen päähän. Kolmospaikan Erikssonilla on yhtä monta pistettä kuin Tiaisella.

Matikainen pikkuluokan ykkönen

Pienemmässä, MX2-luokassa voittoon ajoi Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen, joka oli kummankin erän toinen.

- Olen tyytyväinen päivääni. Kertaalleen meinasi mennä jännäksi, kun minulla oli teknisiä ongelmia pyöräni kanssa. Pääsin kuitenkin erät maaliin, Matikainen pyöritteli.

Yhteistuloksissa kakkospaikan nappasi Tampereen Motocrossin Jere Haavisto, joka voitti ensimmäisen erän. Haavisto jatkaa SM-sarjan piikkipaikalla selvällä piste-erolla kakkospaikalle nousseeseen Matikaiseen.

Päivän kolmas oli Espoon Moottorikerhon Roni Salin, joka on kerännyt SM-sarjassa yhtä monta pistettä kuin Matikainen. Rauman Seudun Moottorikerhon Waltteri Koskinen on sarjan nelospaikalla vain pisteen päässä Matikaisesta ja Salinista.

Rainio jatkoi hallintaansa

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan valtias oli avausosakilpailun tapaan Hyvinkään Moottorikerhon Sampo Rainio, joka hallitsi kumpaakin erää ylivoimaisesti. Rainio on voittanut kauden kaikki neljä erää.

- Hyvinkään-osakisan tapaan päivä kulki suunnitelmien mukaisesti. Pystyin vetämään aika-ajossa pohja-ajan, viemään kummatkin startit nimiini ja ottamaan kaksi erävoittoa. Pidin radasta, ja olen erittäin tyytyväinen, Rainio iloitsi.

Yhteistulosten toiseksi ajoi Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen ja kolmanneksi samoilla eräsijoilla kaksi ja kolme Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi, joka on sarjassa toisena. SM-pisteissä kolmantena on Karkkilan Moottorikerhon Niko Ahokas.

Suomen Cupeissa tuplavoittajia lauantaina

Lauantaina Siilinjärven radalla kilpailtiin alle 18-vuotiaiden sekä eri veteraaniluokkien Suomen Cupien osakilpailut.

Alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan voitti Kouvolan MC:n Mauno Nieminen, joka merkautti kummatkin erät nimiinsä. Toisen erän ykköseksi hän puristi vain muutamaa mutkaa ennen maalia. Nieminen johtaa sarjaa neljän osakilpailun jälkeen. Lauantaina toiseksi ajanut seuratoveri Noonas Näppi on pisteissä kakkosena.

35-vuotiaiden veteraanien kolmannen Suomen Cup -osakilpailun erät voitti Karkkilan Moottorikerhon Niko Kalatie. Hän on sarjassa neljäntenä. Kärkipaikkaa pitää Siilinjärvellä toiseksi sijoittunut Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik.

45-vuotiaissa jatkui Turun Moottorikerhon Miska Aaltosen voittokulku. Aaltonen on ollut ykkönen kauden kaikissa kuudessa erässä.

Myös 55-vuotiaiden sarjassa jatkui tuttu meno, kun Tampereen Motocrossin Kari Rantanen otti kauden erävoitot numerot viisi ja kuusi.

Suomen Cup- ja SM-kausi jatkuu Karkkilassa 8.-9. heinäkuuta.

Forsmanin muistoa kunnioittaen

Kumpanakin kilpailuaamuna vietettiin hiljainen hetki toukokuun lopulla ajoharjoituksissa Siilinjärvellä sairauskohtaukseen kuolleen Marko Forsmanin, 47, muistoksi. Turkulainen moninkertainen eri lajien Suomen Cup -mitalisti Forsman oli ennen kuolemaansa 45-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupissa toisena.

Tulokset

MX1-luokka, yhteistulos:
1. Santtu Tiainen, SiiVe, Yamaha, 47 pistettä
2. Toni Eriksson, HMK, KTM, 42p.
3. Aki Manninen, HyMK, KTM, 38p.
4. Teemu Keljo, TamMC, Suzuki, 31p.
5. Miro Lehto, TMK, Honda, 30p.

MX2-luokka, yhteistulos:
1. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 44p.
2. Jere Haavisto, TamMC, KTM, 40p.
3. Roni Salin, EMK, KTM, 38p.
4. Elias Vanhalakka, MieMK, Suzuki, 30p.
5. Waltteri Koskinen, RaSMK, Honda, 29p.

MXC/A-luokka, yhteistulos:
1. Sampo Rainio, HyMK, KTM, 50p.
2. Kimi Koskinen, SiMK, KTM, 42p.
3. Kasper Kangasniemi, TamMC, KTM, 42p.
4. Miika Lammi, PCMK, KTM, 36p.
5. Niko Ahokas, KarkMK, KTM, 30p.

Kaikki tulokset:
https://speedhive.mylaps.com/Events/1412862

SM-pistetilanteet:
https://speedhive.mylaps.com/Organizations/212400/Championships