Malin palasi voittajaksi SM-motocrossissa

Malin palasi voittajaksi SM-motocrossissa

Orimattilan Moottorikerhon Valtteri Malin otti parin vuoden tauon jälkeen motocrossin SM-osakilpailuvoiton, kun kauden kolmas koitos ajettiin Torniossa sunnuntaina. Kahdessa muussa SM-luokassa nähtiin tutummat voittajat.

Malin oli MX2-luokan ensimmäisessä erässä kakkonen ja voitti toisen, mikä takasi hänelle osakilpailun ykköstilan. Edellisen kerran Malin juhli SM-osakilpailuvoittoa MX1-luokassa syksyllä 2016, kun hän oli ykkönen kauden päätöksessä Hyvinkäällä.

MX1-luokassa palattiin Torniossa normaaliin arkeen, kun edellisen osakilpailun voittamassa piipahtanut Harri Kullas ei ollut sunnuntaissa mukana. Virolainen Erki Kahro nousi jälleen erien korkeimmalle korokkeelle.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokassa Vantaan Moottorikerhon Sampo Rainio jatkoi katkeamatonta voittoputkeaan kirjaamalla jälleen ykköstilan.

Malin ”puskista” voittoon

MX2-luokan edellisen osakilpailun erät näytöstyyliin voittanut Miro Sihvonen oli ykkönen myös Tornion ensimmäisessä erässä. Vantaan Moottorikerhon (VMK) kuljettaja otti heikon startin, mutta nousi kymmenen parhaan ulkopuolelta ykköseksi.

Toisessa erässä Sihvonen ehti tipahtaa kaatumisen seurauksena kärkijoukosta kymmennen sijan heikommalle puolelle, nousta takaisin viiden kärkeen ja kirjauttaa erän nopeimman kierrosajan, kunnes hänen päivänsä päättyi toisen kaatumisen seurauksena keskeytykseen viidennellä kierroksella.

Jo ensimmäisessä erässä vastustakin Sihvoselle antanut Valtteri Malin käytti toisessa erässä tarjotun tilaisuuden ja otti tyylipuhtaan voiton. EM-sarjassa viime vuonna kilpaillut Malin jätti SM-kauden avauksen väliin keskittyessään pääsykokeisiin. Hän oli kuitenkin kärkivauhdissa jo edellisessä osakilpailussa, kun hän ajoi pari viikkoa sitten Siilinjärvellä ensimmäisessä erässä kolmanneksi, mutta keskeytti toisen kärkijoukoista.

- Kyllähän se jotenkin kulki, kun voitto tuli. Käteni puutuivat aika paljon, joten ilman sitä ongelmaa pystyisin ajamaan kovempaakin. Sihvosen keskeytys tietenkin auttoi paljon, syksyllä Kuopioon rakennusinsinöörin opintojen pariin suuntaava Malin kertoi.

- Vaikka nyt on tullut tulosta, ajan tänä vuonna sen mitä ”jaksan”. Seuraavassa kisassa Karkkilassa olen ainakin mukana.

Päivän yhteistulosten seuraaville sijoille ajoi Jämsän Seudun Moottorikerhon kaksikko Santeri Kinnunen ja enduron MM-sarjassa päätyökseen kilpaileva Roni Kytönen. Miehikkälän Moottorikerhon Elias Vanhalakka oli neljäs ennen SM-sarjaa johtavaa VMK:n Aleksi Kurvista.

Kahro takaisin ykköskorokkeelle

MX1-luokan SM-avauksen toukokuussa voittanut Erki Kahro jäi pari viikkoa sitten erissä Turun Seudun Moottoriurheilijoiden Harri Kullaksen taakse toiseksi. Torniossa virolainen ei antanut muille mahdollisuuksia, vaan voitti kummatkin erät.

Orimattilan Moottorikerhon (OriMK) Juuso Matikainen ajoi jälleen vahvasti ja vankisti erien kakkostiloillaan SM-sarjan toista paikkaansa. Tornion kolmas oli hallitseva Suomen mestari Santtu Tiainen, joka otti nyt kauden ensimmäisen palkintokorokesijansa. Siilinjärven Vesan kuljettaja on sarjassa kolmantena.

OriMK:n Niko Koskela oli päivän neljäs ja Rauman Seudun Moottorikerhon Sami Aaltonen viides.

Rainion kulku säilyy vahvana

Alle 15-vuotiaiden SM-sarjan kolmas osakilpailu oli voittotaistojen osalta samanlainen kuin kaksi aiempaa osakilpailua. Vantaan Moottorikerhon Sampo Rainiolle ei löydy pysäyttäjää eikä edes todellista vastusta. Rainio voitti jälleen molemmat erät näytöstyyliin.

Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi oli niin ikään jälleen vahva kakkospoika. Edellisessä osakilpailussa toisen sijan Kangasniemeltä nitistänyt Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Jere Harju ei tällä kertaa yltänyt kilpatoverinsa vauhtiin, mutta oli silti varmasti kolmas.

Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson oli päivän neljäs ennen VMK:n Miika Jukaraista.

Voittokuluille jatkoa lauantaina

Torniossa ajettiin jo lauantaina 18-vuotiaiden sekä veteraaniluokkien Suomen Cupien kolmannet osakilpailut, joissa jatkui voittojen osalta ennakkosuosikkien tutun vahva meno.

Junioreiden MXJ-luokassa Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen oli kahden aiemman osakilpailun tapaan ykkönen kummassakin erässä.

Myös kaksi seuraavaa sijaa menivät tutuille kuljettajille, kun Sipoon Moottorikerhon (SiMK) Kimi Koskinen oli molempien erien toinen ja Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden (ASMP) Arttu Sihvonen kolmas.

Kärkikolmikko on ollut sama yhtä vaille kaikissa kuudessa erässä. Siuntion Moottorikerhon Jasse Jukarainen ajoi kauden ensimmäisessä erässä kolmanneksi, mutta muuten kolmos- ja kakkospaikalta on löytynyt Koskinen ja Sihvonen, joista jälkimmäinen on ollut kertaalleen toinen.

Isäntäseura Polar Cross Moottorikerhon Miika Lammi ajoi kauden tasaisimman osakilpailunsa ollen kummassakin erässä viides. Yhteistuloksissa hänen edelleen neljänneksi ehti Orimattilan Moottorikerhon Miro Niemi. Kuudenneksi Torniossa sijoittunut Jukarainen on sarjassa neljäntenä, Niemi viidentenä ja Lammi kuudentena.

35-vuotiaissa veteraaneissa nähtiin voittotaisto kummassakin erässä. Kertaalleen kauden aikana keskeyttänyt Karkkilan Moottorikerhon (KarkMK) Niko Kalatie on kirjannut muuten vain ykköstiloja, ja näin hän teki myös lauantaina peittoamalla niukasti SiMK:n Alexander Wiikin. Oulun Moottorikerhon Markus Jaakola ajoi vakuuttavasti kaksi kolmossijaa.

Turun Seudun Moottoriurheilijoiden Jarno Mattila ja Forssan Moottoriseuran Toni Nordman tasasivat eräsijat neljä ja viisi Mattilan viedessä yhteistulosten nelospaikan paremman toisen eränsä ansiosta.

Wiik johtaa sarjaa ennen toiseksi noussutta Kalatietä. Jaakola on kolmas ennen Mattilaa ja Nordmania.

Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Tommi Laine on ollut koko kauden vahvassa vauhdissa 45-vuotiaissa veteraaneissa, mutta hän ei ole vielä onnistunut osakilpailujen molemmissa erissä. Torniossa Laineelle ei löytynyt vastusta, vaan hän kuittasi kummatkin erät nimiinsä.

Kaksi kakkossijaa ajanut Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiö nousi Suomen Cupissa tasapisteisiin kärkipaikalla olevan Miska Aaltosen kanssa. Turun Moottorikerhon (TMK) Aaltonen otti lauantaina kaksi kolmossijaa. Kerran keskeyttänyt ja neljä erää voittanut Laine on kolmantena ennen Torniossa neljänneksi ajanutta ASMP:n Jukka Vähäpesolaa. Porin Moottorikerhon Kimmo Sten oli Torniossa viides.

Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasonen nappasi Torniossa kauden ensimmäisen tuplavoittonsa 55-vuotiaissa veteraaneissa. Nurmijärven Moottorikerhon Sakari Hyväri oli paremman toisen eränsä ansiosta yhteistulosten kakkonen ennen KarkMK:n Pasi Virtasta. TMK:n Jari Lehto ja SiMK:n Jouni Hult löytyivät seuraavilta sijoilta.

Paasonen johtaa Suomen Cupia ennen Hyväriä ja Virtasta. Lehto on neljäntenä ja Hult viidentenä.

Kunnakset jälleen ykkösiä

Sivuvaunut kilpailivat kauden toisista SM-pisteistä Torniossa.

MM-sarjassa kilpailevat, Helsingin Moottorikerhon Riku ja Lari Kunnas voittivat jälleen molemmat erät näytöstyyliin. Hyvinkään Moottorikerhon Juha Tuominiemi ja Jussi Veräväinen olivat kakkosia ennen Espoon Moottorikerhon Roy Lindgreniä ja Niko Tynnilää. Orimattilan Toiveen Erkki Salo ja Nurmijärven Moottorikerhon (NjMK) Jukka Hasari ajoivat neljänneksi ja NjMK:n Jesse ja Jimi Vitri viidenneksi.

Motonet SM-Motocross jatkuu neljännellä osakilpailulla Karkkilan saviradalla 28.-29. heinäkuuta.

Tulokset, SM-osakilpailu 3/6, Tornio, sunnuntai 15.7.2018

MX1
1. Erki Kahro, EST, KTM, 50p.
2. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 44p.
3. Santtu Tiainen, SiiVe, Yamaha, 38p.
4. Niko Koskela, OriMK, Kawasaki, 32p.
5. Sami Aaltonen, RaSMK, KTM, 28p.

MX2
1. Valtteri Malin, OriMK, Husqvarna, 47p.
2. Santeri Kinnunen, JSMK, KTM, 36p.
3. Roni Kytönen, JSMK, Husqvarna, 36p.
4. Elias Vanhalakka, KTM, MieMK, 34p.
5. Aleksi Kurvinen, VMK, KTM, 33p.

MXC/A
1. Sampo Rainio, VMK, KTM, 50p.
2. Kasper Kangasniemi, TamMC, KTM, 44p.
3. Jere Harju, ASMP, KTM, 40p.
4. Kasimir Hindersson, LoSMK, KTM, 36p.
5. Miika Jukarainen, VMK, Honda, 26p.

Kaikki tulokset
https://speedhive.mylaps.com/Events/1558907

SM-pistetilanteet
www.moottoriliitto.fi/lajit/motocross/sm-2019

Suomen Cup -pistetilanteet
www.moottoriliitto.fi/lajit/motocross/sm-suomen-cup-2018-sarjatilanne-27.5.2018