Kullas piipahti voitokkaasti SM-motocrossissa

Kullas piipahti voitokkaasti SM-motocrossissa

 

Motocrossammattilainen Harri Kullas vieraili Suomen mestaruussarjassa kolmen vuoden tauon jälkeen Karkkilassa sunnuntaina. Turun Seudun Moottoriurheilijoiden kuljettaja voitti ylivoimaisella esityksellä MX1-luokan. MX2-luokan vahvin oli Tampereen Motocrossin Jere Haavisto ja MXC/A-luokan Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen.

 

Englannin ja Viron mestaruussarjoissa tittelistä taisteleva Kullas on kilpaillut tänä vuonna myös muutamissa MM-osakilpailuissa. SM-sarjaan hän ehti sunnuntaiksi, kun oli kauden kolmannen osakilpailun vuoro Karkkilan hienolla saviradalla. Kesäkeli helli tuhatpäistä kisayleisöä joka pääsi nauttimaan huippumotocrossista.

Kullas kellotti aika-ajossa oman ryhmänsä pohjat yli 2,5 sekunnin erolla toiseksi nopeimpaan, Helsingin Moottorikerhon (HMK) Mauno Hermuseen. B-ryhmän nopein oli Porvoon Moottorikerhon Valtteri Malin, joka kilpailee tänä vuonna myös EMX300-luokan EM-sarjassa.

 

Erissä Kullas teki nopeasti selväksi vauhtieronsa muihin. Hän voitti ensimmäisen erän lähes minuutilla ja toisen yli minuutilla.

 - Oli kiva ajaa taas kisaa Suomessa, ja Karkkilan rata oli huippukunnossa. Olen tietenkin tyytyväinen voittoihin, ja tärkeää oli saada vedettyä hyvät treenit näin solisluumurtuman jälkeen, Kullas iloitsi.

- Vein kummankin erän startit, vaikka minulla oli pientä hapuilua. Toisessa startissa osuin kevyesti myös vierestäni lähteneeseen kuskiin. Ero muihin kasvoi koko ajan pikku hiljaa. Yritin ajaa niin hyvin kuin mahdollista, mutta ilman ylimääräisiä riskejä.

 

MX1-luokan yhteistuloksissa toiseksi ajoi HMK:n Toni Eriksson, joka nousi SM-sarjan kärkipaikalle, kun jäljellä on kaksi osakilpailua. Eriksson oli erissä neljäs ja toinen. Tasapisteissä Erikssonin kanssa päivän kolmospaikan otti Vantaan Moottorikerhon Karl-Robert Reinike, joka ajoi erissä toiseksi ja neljänneksi.

 Orimattilan Moottorikerhon Niko Koskela oli neljäs ennen kotiradallaan ajanutta ja lauantaina 35-vuotiaiden veteraanien erät voittanutta Karkkilan Moottorikerhon Niko Kalatietä. SM-sarjaa ennen Karkkilaa johtanut virolainen Erki Kahro koki kovia aika-ajossa. Hän kaatui sen verran rajusti, ettei pystynyt osallistumaan eriin. Kahro selvisi rytäkästään lopulta ruhjeilla.

 

Haavisto vahvana

 

MX2-luokassa nähtiin jälleen tuttua vauhtia sarjakärki Jere Haavistolta, joka jäi edellisen osakilpailun toisessa erässä ajolasiongelmien takia kuudenneksi. Sitä ennen Tampereen Motocrossin kuljettaja oli voittanut kauden kaikki kolme erää, ja voittokulku jatkui myös Karkkilassa.

- Kisapäivä oli hyvä. Lähdöt eivät sujuneet aivan täydellisesti, mutta muuten oli vauhtia ja homma toimi. SM-johtonikin kasvoi jo 30 pisteen, Haavisto kertoi.

 

Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen johti kumpaakin erää alussa, mutta joutui taipumaan Haavistolle. Kaksi kakkossijaa takasivat kuitenkin Matikaiselle yhteistulosten toisen sijan, mikä puolestaan vankisti hänen asemaansa SM-sarjan kakkosena.

Espoon Moottorikerhon Roni Salin jatkoi vahvaa kauttaan ollen yhteistuloksissa kolmas. Hän on sarjassa kolmantena.

 

Koskiselle avausvoitto

 

Sunnuntain kilpailupäivän aloitti alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokka.

Ensimmäisessä startissa kärkeen ampaisi Tampeen Motocrossin Kasper Kangasniemi perässään sarjajohtaja, Hyvinkään Moottorikerhon Sampo Rainio ja Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen. Sijoitukset kärjessä vaihtuivat muutamaan kertaan ja Rainio myös kaatui. Lopulta maalissa järjestys oli Koskinen, Kangasniemi ja takaisin kärjen tuntumaan noussut Rainio.

 Toinen erä oli Rainion näytöstä, ja hän voitti lopulta yli puolella minuutilla. Kakkonen oli Koskinen ja kolmas Kangasniemi.

Päivän voitto matkasi näin ensimmäistä kertaa kauden aikana Koskiselle. Sarjan kärjessä jatkava Rainio oli toinen ja sarjakakkonen Kangasniemi kolmas.

 

Tuplavoittajien Cup-päivä

 

Lauantaina Karkkilassa kilpailtiin alle 18-vuotiaiden sekä eri veteraaniluokkien Suomen Cup -osakilpailujen merkeissä. Mukana oli myös alle 15-vuotiaiden kansallinen MXC/B-luokka.

Junioreiden MXJ-luokan kauden viidennen osakilpailun voitti Kouvolan MC:n Joonas Näppi, joka nousi sarjassa tasapisteisiin kärkipaikkaa pitäneen seuratoveri Mauno Niemisen kanssa. Nieminen oli Karkkilassa kahdesti toinen ja esitti kakkoserässä huiman nousun noin 20:lta sijalta.

 Kaarina Motocrossin Joonas Pekkonen oli päivän kolmas ja ensimmäistä kertaa urallaan MXJ:n palkintokorokkeella.

 Näppi ja Pekkonen kilpailivat myös sunnuntaina MX2-luokan SM-osakilpailussa, mutta Nieminen jätti ajot väliin, koska hänellä oli rippikoulun konfirmaatiotilaisuus. Näppi keskeytti MX2:n ensimmäisen erän eikä osallistunut toiseen. Pekkonen puolestaan keräsi päivästä uransa ensimmäiset SM-pisteet (2).

 

35-vuotiaiden veteraanien MXV35-luokan kummankin erän ykkönen oli Karkkilan Moottorikerhon Niko Kalatie, joka kukisti erissä muutamalla sekunnilla Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiikin ja Turun Seudun Moottoriurheilijoiden Jarno Mattilan.

 Mattila oli päivän kakkonen ja Wiik kolmas. Wiik johtaa sarjaa ennen Mattilaa ja Kalatietä.

 

45-vuotiaiden MXV45-luokan erät voitti koko kauden tapaan Turun Moottorikerhon (TMK) Miska Aaltonen. Toinen oli Hyvinkään Moottorikerhon Ari Åstedt ja kolmas Heinolan Moottorikerhon Jari Nurminen. Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Jukka Vähäpesola on sarjassa toisena perässään Nurminen.

 Vahvaa oli meno jälleen myös Tampereen Motocrossin Kari Rantasella, joka jatkoi tyylipuhdasta voittokulkuaan 55-vuotiaiden MXV55-luokassa. Hyvinkään Moottorikerhon Jukka Penttilä oli kummankin erän kakkonen. Hän on sarjassa kolmantena, vain muutaman pisteen jääneenä Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasosesta, joka oli Karkkilassa neljäs. Päivän kolmossijan vei TMK:n Jari Lehto, joka on sarjassa neljäntenä.

 

MXC/B-luokan voitti isäntäseuran Mico Saukko. Toinen oli Vantaan Moottorikerhon Nico Stenberg ja kolmas Mäntsälän Moottorikerhon Eetu Kuivala.

 Motonet SM-Motocross jatkuu Alavudella 26.-27. elokuuta.