Kärjellä minimaalisia piste-eroa motocrossin SM-osakilpailussa Siilinjärvellä

Kärjellä minimaalisia piste-eroja motocrossin SM-osakilpailussa Siilinjärvellä

Motocrossin SM-sarjan kolmannessa osakilpailussa aikuisten luokkien kärkisijat ratkaistiin todella pienillä eroilla Siilinjärvellä sunnuntaina. MX1-luokassa kärkikolmikko mahtui kolmen ja MX2:ssa kärkinelikko kahden pisteen sisään. MX1-luokan voitti virolainen Karel Kutsar, MX2:n Tampereen Motocrossin Jere Haavisto ja alle 15-vuotiaiden MXC/A:n Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson.

Suomen mestaruussarjan pääluokan, eli MX1-luokan voittanut virolainen Karel Kutsar keräsi kahdesta erästä 45 pistettä, joilla hän myös vankisti ykkösasemaansa SM-sarjataulukossa. Toiseksi sijoittunut Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen jäi hänelle vain pisteen ja kolmospaikan napannut isäntäseura Siilinjärven Vesan Santtu Tiainen kaksi pistettä.

MX2-luokassa erien sijoituksia piti laskea yhteen vieläkin tarkemmin, sillä ensimmäisen ja neljännen välinen ero oli vain yksi. Tampeen Motocrossin Jere Haavisto vei yhteistulosten voiton ajettuaan erissä ensimmäiseksi ja viidenneksi, mitkä toivat hänelle 41 pistettä.

Toiseksi sijoittui SM-sarjaa johtava Espoon Moottorikerhon Emil Silander, joka jäi Haavistosta pisteen. Kolmas oli Sipoon Moottorikerhon nuori Kimi Koskinen, joka keräsi yhtä monta pistettä kuin Silander. Myös nelospaikan vienyt ja SM-sarjassa toisena oleva Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen kokosi 40 pistettä. Kolmikon keskinäisen paremmuuden ratkaisi toisen erän sijoitukset.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokassa Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson tyylitteli kaksi erävoittoa. Toinen oli hänen seuratoverinsa Eliel Lehtinen ja kolmas Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki.

Tiaiselle vihdoin voitto

MX1-luokan selkeitä onnistujia oli kaksinkertainen Suomen mestari ja viime kauden SM-pronssimitalisti Santtu Tiainen, joka voitti edellisen kerran erän viimeisimmällä mestaruuskaudellaan 2017. Tiaisen osakilpailuvoittohaaveet kokivat kolauksen ensimmäisen erän viimeisellä kierroksella, kun hän sammutti pyöränsä ja putosi toiselta sijalta neljänneksi.

Kummassakin erässä kakkoseksi ajanut Juuso Matikainen oli puolestaan todella lähellä osakilpailuvoittoa, mutta vielä se ei napsahtanut tilille. Moninkertainen SM-mitalisti on tiukasti kiinni mestaruuskamppailussa.

SM-sarjassa toisena ennen sunnuntaita ollut, italialaisella ajajalisenssillä kilpaileva Kim Savaste ei osallistunut Siilinjärven osakilpailuun loukkaantumisen takia. Matikainen nousi hänen edelleen sarjakakkoseksi.

Virolaisuus oli edellisen osakilpailun tapaan vahvoilla, kun Karel Kutsarin voiton lisäksi etelänaapuriin matkasi nelossija Indrek Mägin ja vitospaikka Andero Lusbon toimesta. Mägi on epävirallisen laskutoimituksen perusteella SM-sarjassa nyt kolmantena.

Nieminen ensi kertaa ykkönen

MX2-luokassa Kimi Koskinen oli todella lähellä uransa ensimmäistä SM-osakilpailuvoittoa. Hän kuitenkin ahnehti toisen erän viimeisellä kierroksella ohitusyrityksessään Kouvolan MC:n Mauno Niemisestä kierroksella jääneen sekoittaessa tilannetta. Koskinen kaatui tilanteessa ja putosi erän kakkospaikalta kolmanneksi. Näin hän jäi osakilpailuvoitosta yhden pisteen. Toinen sija olisi tuonut hänelle yhteistulosten voiton.

Nieminen puolestaan ajoi uransa ensimmäisen SM-erävoiton. Hän oli yhteistuloksissa viides, sillä hän onnistui ottamaan avauserässä vain 13:nnen sijan. Ensimmäisen erän alussa Nieminen oli mukana kolarissa, missä hän myös jäi kanssakilpailijan yliajamaksi.

MX2-luokan ensimmäinen erä kulki pitkään Imatran Moottorikerhon Matias Vesterisen tahdissa, mutta edellisen osakilpailun MM-osakilpailun takia väliin jättänyt Jere Haavisto puristi voittoon. SM-sarjan kolmospaikalla Siilinjärveen saapunut Vantaan Moottorikerhon Aleksi Kurvinen keskeytti.

Toisessa erässä kaatuivat Koskisen lisäksi muun muassa Silander, Vesterinen ja kärjessä ajanut Haavisto. Maaliin saavuttiin järjestyksessä Nieminen, Silander ja Koskinen.

Koskisen ja Niemisen tavoin nuoreen sukupolveen lukeutuu Vesterinen, ja he kaikki ovat tekemässä todellista murtaumistaan SM-sarjan kärkisijoille tällä kaudella.

Kangasniemi voittoon

Siilinjärvellä kilpailtiin myös lauantaina, jolloin vesisade saapui toisiin eriin.

Alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupin kolmannessa osakilpailussa koettiin hienoinen yllätys, kun Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi juhli voittoa. Luokan kovinta vauhtia tänä vuonna ylläpitänyt Hyvinkään Moottorikerhon Sampo Rainio voitti ensimmäisen erän, mutta keskeytti toisen kärkipaikalta viimeisen kierroksen toiseksi viimeisessä mutkassa. Rainion pyörän ketjunohjain hajosi, ja ketjut putosivat paikoiltaan, eikä nuorukainen pystynyt jatkamaan ruutulipulle. Näin ollen avauserässä toiseksi ajanut Kangasniemi otti kakkoserän ykköstilan ja yhteistulosten voiton.

Sääntöjen mukaisesti Rainio pystyi kuitenkin kuittaamaan toisessa erässä 13:nnen sijan, vaikkei hän ajanutkaan ruutulipulle. Näin ollen hän oli yhteistuloksissa viides.

Jo toisen osakilpailun perättäin voittanut Kangasniemi nousi Suomen Cupin kärkeen. Rainio putosi toiseksi. Siilinjärvellä kakkoseksi sijoittunut Jalasjärven Moottorikerho / UA:n Aaro Kankaanpää on pisteissä kolmantena. Salpausselän Moottorikerhon Leevi Timonen otti lauantaina kolmossijan.

35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -osakilpailun vei nimiinsä Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik, joka on voittanut kauden kaikki kuusi erää. Toinen oli Turun Moottorikerhon Jarno Mattila ja kolmas Oulun Moottorikerhon Markus Jaakola. Mattila on pisteissä toisena ja Jaakola kolmantena.

45-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -erissä nähtiin mielenkiintoista kamppailua kärkikolmikossa, ja varsinkin voittotaistossa kahden kuljettajan välillä. Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Tommi Laine oli vahvin ensimmäisessä erässä, mutta jäi toisessa vajaan sekunnin marginaalilla kakkoseksi. Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiö ajoi erissä toiseksi ja voittoon, mikä takasi hänelle osakilpailun ykköstilan. Erien ja päivän kolmas oli Turun Moottorikerhon (TMK) Miska Aaltonen, joka jatkaa sarjan kärjessä ennen Lehtiötä ja Lainetta.

55-vuotiaiden veteraanien kolmannen Suomen Cup -osakilpailun erät vei Karkkilan Moottorikerhon Pasi Virtanen. Päivän toinen oli TMK:n Jari Lehto ja kolmas Salon Moottorikerhon Jouni Moilanen. Lehto nousi sarjassa kakkospaikalle ohi Siilinjärvellä neljänneksi ajaneen Hyvinkään Konekerhon Antti Vartiaisen.

Sivuvaunujen SM-osakilpailun voitti kaksikko Kangasalan Moottorikerhon Matti Sipilä - Marko Dammert. Toiseksi sijoittui Helsingin Moottorikerhon Riku Kunnas - Henri Jumppanen. Kolmas oli Espoon Moottorikerhon Roy Lindgren - Niko Tynnilä.

SML Motonet SM-Motocrossin neljäs osakilpailu järjestetään Imatran Kurkvuoren radalla 20.-21. heinäkuuta.

Tulokset, SML Motonet SM-Motocross 3/6-osakilpailu, Siilinjärvi su 30.6.2019

MX1-luokka
1. Karel Kutsar, Viro, KTM, 45 pistettä
2. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 44p.
3. Santtu Tiainen, SiiVe, KTM, 43p.
4. Indrek Mägi, Viro, Kawasaki, 38p.
5. Andero Lusbo, Viro, Husqvarna, 32p.

MX2-luokka
1. Jere Haavisto, TamMC, Yamaha, 41p.
2. Emil Silander, EMK, KTM, 40p.
3. Kimi Koskinen, SiMK, KTM, 40p.
4. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 40p.
5. Mauno Nieminen, KMC, Husqvarna, 33p.

MXC/A-luokka
1. Kasimir Hindersson, LoSMK, KTM, 50p.
2. Eliel Lehtinen, LoSMK, Husqvarna, 40p.
3. Saku Mansikkamäki, VMK, Husqvarna, 37p.
4. Nico Stenberg, SiMK, KTM, 34p.
5. Kaapo Kalatie, KarkMK, KTM, 32p.